Elérhetőségek

Park Hotel Pelikán****, Szombathely

Cím: 9700 Szombathely,
Deák F. u. 3-5.
Telefon:
+3694/513-800
Fax: +3694/513-801
E-mail:
info@hotelpelikan.hu
Munkatársaink

MunkatársainkProgramok

Szent Márton templom

Szent Márton templom

A legenda szerint Szent Márton szülőháza helyére épült a templom, az első már a IX. században. A mai templom barokk épület, amelynek román kori és gótikus részletei a legutóbbi régészeti feltárások során kerültek elő.

Berendezése, a hét oltár és a padok 1700 körül készült barok stílusú munkák. A Szent Vincét ábrázoló oltárképet Szent István és Szent László szobra fogja közre.

Az első, IX. századi templom után a XI. században egy faszerkezetű templomot építettek ide. Ezt a korai román, majd a XIII-XV. századi átalakítás során egy négyzet alakú, keresztboltozatos, gótikus szentély követte, amit barokk stílusúvá alakítottak át 1668-1672 között. Az utolsó nagyobb átalakítás 1930-1931-ben történt, akkor Walder Gyula tervei szerint 11 méterrel meghosszabbították.

A római kori falmaradványokra épült templom és a hozzá kapcsolódó kolostor a domonkos rendé volt. A domonkos rend 1638-ban telepedett meg Szentmártonban, amikor Draskovich püspök az addigi plébániatemplomot elvette a várostól, és javadalmaival együtt a rendnek adományozta. A templomhoz délről csatlakozik a barokk kolostorépület.

Bejelentkezéssel látogatható.
Vissza az előző oldalra!
Park Hotel Pelikán****, Szombathely - MagyarPark Hotel Pelikán****, Szombathely - AngolPark Hotel Pelikán****, Szombathely - Német