Elérhetőségek

Park Hotel Pelikán****, Szombathely

Cím: 9700 Szombathely,
Deák F. u. 3-5.
Telefon:
+3694/513-800
Fax: +3694/513-801
E-mail:
info@hotelpelikan.hu
Munkatársaink

MunkatársainkProgramok

Kőszeg-Vashegy borút

Kőszeg-Vashegy borút

Útvonal: Kőszeg - Cák - Velem - Bozsok - Felsőcsatár - Vaskeresztes.

A Kőszeg-Vashegy borút a szőlő-és borkultúra tradícióra épülő turisztikai program. Létrehozói nem tettek mást, mint felfigyeltek azokra a meglévő értékekre, amelyek évszázadok óta meghatározzák az itt élő emberek életét.

A borút kiindulópontja Kőszeg, ahol a ponzichterek - elsősorban a város területén megtalálható pincéikben - kínálják a kőszegi kékfrankost, zweigeltet, blauburgert. A kőszegi bor bíborvörös színe, friss gyümölcsillata, csillogása, tiszteletet parancsoló testessége jól harmonizál gerinces savaival, férfias cseranyagaival, hosszú, hűvös nyeletével. A szőlőhegyek szelíd látványa, a történelmi miliő, a terület sajátos, szubalpin klímája - s természetesen a bor, Kőszeg testes vörösbora adja meg az igazi hangulatát az itt-tartózkodásnak.

Az Alpok nyúlványai közt megbúvó festői kis falu, Cák, egyedülálló kincset őriz: a műemlékpincéket, amelyek szőlő, gyümölcs és bor tárolására szolgáltak. Cákot elhagyva a Kőszeghegyalja gyöngyszemeként emlegetett Velembe jutunk. A zöld lombok közt fehérlő Szent Vid kápolna, Velem jelképe, jól látható a falu szélén található műemlék vízimalomból, ahová érdemes betérni útközben.

Velemtől Bozsok fele haladva érthetjük meg igazán e táj szerelmeseit. A bozsoki Sibrik Kastély akár emblémája is lehetne a Kőszeghegyaljának. A 13 holdas őspark mélyén megbúvó későreneszánsz kiskatély parkjában sétálva úgy érezhetjük, mintha kiléptünk volna a XX. századból: az időtlen, örök és fenséges harmónia világa ez. „Határtalan természet-ezeréves kultúra”- hirdeti a térséget összefogó Írottkő Natúrpark szlogenje. A szlogen tartalma a bozsoki Határmenti Vigadót meglátogatva válik még érthetőbbé: az egykori pincéből kialakított fogadóból gyönyörű látvány nyílik Bozsokra és a szomszédos Ausztria tájaira, amelyek szerves egységet képeznek a Kőszeghegyaljával.

A Kőszegi-hegység szerves egységet alkot a szintén tradicionális borkultúrával rendelkező Vasheggyel. Útban a szőlőhegyek fele piros és fehér szalagokkal díszített csokrok, táblák vonják magukra a figyelmet. A Vashegy vendégszerető szőlősgazdáinak táblái ezek: a vörös borra utal a piros szalag, a fehérborra a fehér szalag. A Vashegy kiemelkedő települései Felsőcsatár és Vaskeresztes. A Felsőcsatári szőlőhegy tetején álló kápolna elől festői panoráma tárul a látogató elé, a hegyen található közel 100 esztendős pincék "csatári kőből" készültek.

A Pinka patak mentén haladva Vaskeresztesre érkezünk. A századelő hangulatát idézik a szőlőhegy pincéi, s majd valamennyi portán kapható a vaskeresztesi kékfrankos. Buschenschankoknak hívják erre azokat a családi vállalkozásokat, akik borral, házias hideg ételekkel várják a vendégeket.

Forrás: www.vasmegye.hu
Vissza az előző oldalra!
Park Hotel Pelikán****, Szombathely - MagyarPark Hotel Pelikán****, Szombathely - AngolPark Hotel Pelikán****, Szombathely - Német