FOGLALÁSFOGLALÁS


Naptárhoz kattintson az ikonra


Naptárhoz kattintson az ikonra


0-3 éves

3-12 éves

Az űrlap elküldése után a következő oldalon részletezheti igényét és kiválaszthatja a megadott időszakra érvényes csomagajánlatot. Érdeklődés és foglalás esetén munkatársunk pár órán belül felveszi Önnel a kapcsolatot.

CSATLAKOZZONCSATLAKOZZON

PROGRAMOKPROGRAMOK

Árpádkori templomok nyomábanÁrpádkori templomok nyomában Árpádkori templomok nyomában Útvonal: Pápoc - Magyarszecsőd - Őriszentpéter - Velemér - Csempeszkopács - Ják

Havas Boldogasszony kápolna és iskolaépület

A Rába menti község Pápoc, már a honfoglalás idejében egyházas hely lehetett. A középkorban a településnek három temploma volt. A mezővárosban akkoriban gyógyfürdő és több malom is működött. Emelett vásár-és vámjoggal is rendelkezett. Itt létesült az ország egyik legrégibb plébániaiskolája. E korból legépebben a Havas Boldogasszony kápolna maradt ránk, mely a négykaréjos románkori templomok szép példája.

Kisboldogasszony plébániatemplom

Magyarszecsőd a Rába bal partján a 8. Számú főútvonal mellett fekszik. A területet 1205-ben II. András adományozza egy vasvári jobbágynak, azzal a meghagyással, hogy építsen templomot mindenszentek tiszteletére. Az egyhajós templom 1242-1260 között téglából épült román stílusban.

Szent Péter plébániatemplom

Vas megye délnyugati sarkában fekvő dombvidék az Orség, melynek központja Őriszenpéter. Legrégibb épülete a Templomszeren álló plébánia templom. A román stílusú erŐdített templomot 1230 körül építették, melyet a XIV-XV. században gótikus stílusban bővítettek.

Szentháromság templom

A Szentháromság tiszteletére szentelt középkori templom a település szélén emelkedő dombon - ma Pap-rétnek nevezett - területen áll. A XIII. század második felében építették plébániatemplom céljára. Jellegzetes példája a román és gót stílus közötti átmenetnek. Aquila János freskóinak köszönhetően vált igazán ismertté.

Szent Mihály templom

Román stilusban, 1250 körül épült a templom. A templom téglából épült falazatában római kori téglák és sírkőtöredékek kerültek napvilágra, tanúsítva, hogy már a rómaiak idejében is állt itt építmény. Az egyhajós, mesterséges dombon szabadon álló templom funkciójában, építészeti tömeg és részletképzésében egyaránt, kicsinyítetten a jáki kegyúri templom hatását mutatja.

Szent György bencés apátság és Szent Jakab kápolna

A jáki bencés apátságot, amelynek román stílusú temploma egyik leghíresebb műemlékünk, a falunak is nevet adó Ják nemzetségbeli Márton alapította 1214 körül. Magyarország egyik legszebb román stílusú templomát 1256-ban szentelték fel. Az apátsági templomtól DNY-ra áll a Szent Jakab kápolna ( épült 1250-1260 körül román stílusban), mely a világi hívok plébánia temploma volt.

Forrás: www.vasmegye.hu
« vissza az előző oldalra

KATEGÓRIÁKKATEGÓRIÁK

HÍRLEVÉLHÍRLEVÉL

FELIRATKOZÁSFELIRATKOZÁS LEIRATKOZÁSLEIRATKOZÁS